A jótékony kálium és a szívritmuszavar kezelése

A jótékony kálium

Mostani cikkünkben jelentős angol tudományos lap a BMJ (British Medical Journal) publikációiból szemezgetünk a kálium jótékony hatásának bemutatásához. A káliumtartamú ételek fogyasztásával vagy a kálium gyógyszeres pótlásával sok pozitív változás megy végbe a szervezetünkben, melyeket ezúttal klinikai vizsgálatokkal is alátámasztottak.

 

A kálium és a vérnyomás

Klinikai tanulmányok bizonyítják, hogy a káliumbevitelnek fontos szerepe van a vérnyomás szabályozásában mind az általános népességben, mind a magas vérnyomás betegségben szenvedők körében. Sok klinikai tanulmány igazolta azt is, hogy a káliumbevitel növekedése vérnyomáscsökkenést eredményez a magas vérnyomásban szenvedőknél, s kisebb mértékben a normális vérnyomásúaknál is csökkentő hatása van.

 

A kálium és a stroke

A stroke fő kockázati tényezője a magas vérnyomás. Mivel a fokozott káliumbevitel ezt csökkenti, nehéz megítélni, hogy a kálium stroke-ra gyakorolt hatásait mennyiben közvetíti a vérnyomás, illetve azok mennyiben köszönhetőek a kálium esetleges közvetlen hatásának. Egy 12 éves prospektív tanulmányban Khaw és Barrett-Connor 859 férfi és nő körében azt találták, hogy a napi káliumbevitel 10 mmol-os emelése a stroke miatti halálozás 40%-os csökkenését vonta maga után.

 

A kálium és a csonttömeg, vesekő

A fokozott káliumbevitel csökkenti a vesében a kalcium kiválasztást és pozitívvá válik a kalciumegyensúly. Ez a tény több élettani folyamatban is fontos szerepet játszhat: a kálcium kiválasztása a vizeletben csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét. Másik igen fontos tény, hogy a fokozott káliumbevitel csökkenti a kalcium kiválasztást és pozitív kalciumegyensúlyt okoz, ez hosszú távon a csonttömeg növekedésével járhat. Fontos tény ez az osteoporózisban szenvedőknek! A deréktáji gerinc és a combnyak csontjának ásványianyag-sűrűségéről 994 egészséges, 45–49 éves, menopauza előtti nő közreműködésével megállapították, hogy értéke a káliumbevitel arányában nőtt.

 

A kálium és a szívritmuszavar

A sejteken belüli és a sejteken kívüli térben lévő kálium aránya fontos szerepet játszik a szív ingerület vezetésében. A kálium hiány elhúzódó repolarizációt okozhat, amely az életveszélyes kamrai ritmuszavar kóroki tényezője, különösen az ischaemiás szívbetegségben, szívelégtelenségben, balkamra-megnagyobbodásban szenvedő betegeknél. Kimutatták, hogy magas vérnyomásos betegeknél a nem káliummegtakarító vízhajtók csökkentik a szérum káliumkoncentrációját, ami növeli a szívritmuszavar kockázatát. Abban a több kockázati tényező visszaszorítását célzó tanulmányban, amelyben 1403 vízhajtót szedő hypertoniás férfi vett részt, a szérumkálium minden 1 mmol/l-es csökkenése a kamrai ritmuszavar gyakoriságának 28%-os növekedését vonta maga után. Azon betegek között, akiknél kálium hiány alakult ki, sokuknál magnézium hiány is adódott, ezért náluk a megbomlott egyensúly és az ezzel járó szívritmuszavar helyreállításához a kálium- és magnéziumpótlásra is szükség van.

 

Van-e a túlzott káliumbevitelnek káros hatása?

Rendes körülmények között a káliumegyensúlyt precíz élettani mechanizmusok tartják fenn úgy, hogy a kálium kiválasztást a felvételhez igazítják főképpen a vese, de a gyomor-bél traktus révén is. A nagy mennyiségben bevitt kálium is gyorsan kiválasztódik, miközben a plazma káliumkoncentrációja csak minimálisan emelkedik. Bizonyos körülmények között, például súlyos vesebetegségben károsodhat a vese káliumkiválasztó képessége. A szérum káliumkoncentrációja azonban általában csak akkor emelkedik 5,5 mmol/l fölé, ha a vesefunkció több mint 90%-a kiesik!

 

Összefoglalás

A káliumbevitel növelése csökkenti a vérnyomást, akár magas volt eredetileg, akár nem.
A bőséges káliumbevitel csökkenti a stroke kockázatát és megakadályozza a vese vascularis, glomerularis és tubularis károsodását.
A káliumbevitel növelése csökkenti a vesében a kalcium kiválasztást, ezzel csökkenti a vesekövek kockázatát és segít megakadályozni a csont leépülését.
A szérum káliumkoncentrációjának növelése csökkenti a kamrai szívritmuszavar kockázatát ischaemiás szívbetegségben, szívelégtelenségben és balkamra-megnagyobbodásban.

1. BMJ Magyar Kiadás 2001;5-6:284-8. , A kálium jótékony hatásai, Feng J. He, Graham A. MacGregor

[Összefoglaló letöltése]

 

Kálium – mint nyomelem szerepe a szervezetünkben

Talán már nem is emlékszünk rá, hogy annak idején az iskolában azt tanultuk, hogy a kálium az alkáli fémek csoportjába tartozik. Tehát a kálium egy fém! Sűrűsége kisebb a vízénél, ezért fennmarad a víz felszínén. A kálium szürke könnyűfém, rideg, törékeny, de késsel vágható, puha. A természetben elemi állapotban nem, csak vegyületei formájában fordul elő, talán ez az oka annak, hogy nem igen találkoztunk még káliummal fémtömb formájában. Testünkben a kálium és a nátrium ion formában fordul elő, és létfontosságú feladatokat lát el: az idegrendszeri jelek továbbítását, és a sav-bázis egyensúly szabályzásában, az izom-összehúzódás elindítását, a szívritmus és a vérnyomás szabályozását, és a sejtek tápanyagfelvételét. Az emberi szervezetben körülbelül 150 gramm kálium található. Hiánya esetén izomgyengeség, szívműködési problémák léphetnek fel, és a vesék károsodhatnak.

 

Mi befolyásolhatja a szervezet kálium tartalmát?

Kiemelkedően magas a kálium tartalma a következő élelmiszereknek van: olajos magvak (pl. dió, mák), a zöldségek és gyümölcsök (pl. petrezselyemzöld, paradicsom, banán).

Kálium hiány előfordulhat a következő esetekben:

  • fertőzések miatt kialakuló hasmenés, hányás miatt
  • bulimiához (kóros falánkság) társuló erőltetett hányás miatt
  • alultápláltság, anorexia (kóros étvágytalanság)
  • rákos megbetegedéshez kapcsolódó kóros soványság (tumoros cachexia)
  • alkoholizmus, vagy vízhajtók szedése esetén
  • operációkat megelőző bélöblítés után
  • bélsipolyok esetén

A szakemberek 10 olyan tanulmányt elemeztek, amelyek 1966 és 2009 között készültek, körülbelül 280 000 ember bevonásával. A végeredmények azt mutatták, hogy a magas kálium tartalmú ételek fogyasztásának köszönhetően átlagosan 19 %-kal csökkent a stroke (agyvérzés), 8 %-kal pedig a szív nagy ereit érintő koronária betegségek kockázata.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Richter Gedeon Nyrt. OTC Marketing Osztály 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21. www.gedeonrichter.com

A termék alkalmazásával kapcsolatos információkról a drugsafety@richter.hu címen érdeklődhet.

Document ID: KEDP/DADHUS, Lezárás dátuma: 2020.01.06.